A halogatás ára a szakmai életedben

A halogatás számos módon árthat a szakmai életednek (is).

Tegyük fel például, hogy valamelyik álláskereső platformon végre megtalálod álmaid munkáját, de túl sokáig vársz a jelentkezéssel, mire beküldök az önéletrajzodat, ők már interjúztattak néhány jelöltet és történetesen köztünk van, akit ki is választanak.

Vagy mondok egy másik példát, értékesítői munkakörben dolgozol, de követed nyomon a potenciális ügyfeleidet, sőt a meglévő ügyfélköröddel sem ápolod a legmagasabb szinten a kapcsolatod, melynek eredményeképpen ők az év végéhez közeledve nem Veled (munkáltatóddal) hosszabbítanak szerződést a következő évben, hanem egy másik céggel, akik proaktívabbak voltak a kapcsolattartásban, mint Te.

Végtelen mennyiségű példát tudnék sorolni munkahelyi halogatás témában, de a lényege mindegyiknek ugyanaz….

Megjelenik a munkavégzési szokásaidban, hatással van a produktivitásodra, csökkenti azt, egyre nehezebbé válik a hatékony időbeosztás szervezése, halmozódnak a feladatok, a határidők, ez pedig stresszt okoz.

A halogatás ára valójában jóval nagyobb lehet, mint azt a kezdetben gondolnád. Továbbgyűrűző hatása befolyásolja a szakmai, rosszabb pedig befolyásolhatja a magánéletedet is.

Mint minden szokásra, erre is igaz, hogy minél hosszabb ideig műveled, annál nehezebb abbahagyni, megszakítani, hiszen egyre mélyebb gyökeret ereszt.

Mi történik azután, hogy visszafordítod a dolgokat?

Kevesebb szorongást és bűntudatot érzel. Ráadásul ezt felválthatja a magabiztosság és a céltudatosság érzete. Úgy érezheted, hogy végre Te irányítod az életedet.

Javul az időbeosztásod, ami hatással lehet a kapcsolataidra.

Produktivitásod az egekbe szökik, több terméket, szolgáltatást állíthatsz elő.

A halogatás legyőzésére széles palettából választhatod ki a számodra leghatékonyabbat. Nézzünk is néhány konkrét megoldást:

1.      Nyeld le a békát. Amikor reggel felkelsz, és átgondolod az aznapi teendőidet, realizálod, hogy ma bizony túl kell esned egy olyan feladaton, amit halogatni szoktál, akkor érdemes azt a legelejére tenned, gyakorlatilag túlesned rajta. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy az ilyen típusú nemszeretem feladatokat a nap végére hagyod, amikor már fáradt vagy, sietned kell, akkor már kevesebb az energiád. És mit tegyél, ha nap elején arra döbbensz rá, hogy egynél több rémisztő feladat is vár rád? Fogadd meg Twain tanácsát, aki azt javasolja:

„Ha két békát kell lenyelned, a legjobb, ha először a nagyobbat eszed meg.”

2.      Ess túl az első 10 percen.

Neked is van olyan tapasztalatod, hogy amikor végre nekiállsz a halogatott feladatnak, rájössz, hogy ez végülis nem is annyira ördögtől való, mint eredetileg gondoltad?

A feladatok gyakran ijesztőbbnek tűnnek, mint amilyenek valójában.

3.      Jutalmazd meg magad!

Ez az én személyes kedvencem. Jellemzően édességet, sütit, csokit adok magamnak ajándékba, ha elvégeztem valamelyik nemszeretem feladatot. Be kell valljam, ezek a legfinomabb falatok tudnak lenni.

4.      Priorizálj!

Rangsorold a különböző teendőidet, projektjeidet, feladataidat.

Vannak olyan szakemberek, akik azt javasolják, hogy sose szerepeljen 7 teendőnél több egy adott napon, mert demoralizáló lesz, ha nem tudsz velük végezni aznap.

Szerintem ez a mai rohanó világunkban gyakorlatilag kivitelezhetetlen, de azzal egyetértek, hogy a priorizálás elengedhetetlen.

5.      Használd ki a legenergikusabb időszakodat!

Én koránkelő típus vagyok. Rendkívül kreatív állapotba tudok kerülni a hajnali órákban és kifejezetten erős boldogságérzettel tölt el, ha már el tudok készíteni mondjuk egy hosszabb írást, tartalmat, mire a család felébred.

Előfordulhat, hogy Nálad teljesen más a helyzet és természetesen ez teljesen rendben van. A lényeg, hogy figyeld meg, mikor szárnyal a leginkább a kreativitásod és a produktivitásod, és használd ki a lehető legjobban ezt az időszakodat.

6.      Válassz szövetségest!

Köteleződj el mások előtt, válassz valakit, aki nyomást tud rád gyakorolni, ezáltal támogat, ösztönöz téged arra, hogy ne csússz meg a feladatoddal.

Ez a fajta elköteleződés, a kimondott szó ereje nagyon sok embernek segít az előrelépésben.

Ez csak néhány a sok lehetőség közül, amely segíthet Neked, hogy szintet tudj lépni a szakmai életedben.

A coaching és mentoring folyamatokban az ehhez és hasonló típusú karrierbeli elakadásaidra mind megtaláljuk a választ.

Oszd meg a cikket:

További bejegyzések