Így alakíthatod át a megakadt karriered megvalósult álommá

Amikor valaki úgy érzi, hogy valahol nem tud előre lépni, munkahelyet vált. Azonban ha már a harmadik, negyedik munkahelyen sem érzi jól magát, úgy érzi, hogy mindig ugyanazokba a gátakba ütközik, érdemes lehet önreflexiót alkalmaznia, és feltenni magának a kérdést: miért nem tudok fejlődni karrieremben? 

Sok esetben a probléma forrása ott van, ahol nem is gondolnánk. A visszatérő munkahelyi akadályoknak, elakadásnak, álmok be nem teljesülésének több oka is lehet. Lehet akár a bizonytalanság, a félelem a komfortzónából való kilépéstől, vagy akár a túlzott feladatvállalás. Miképpen tudunk kitörni ebből? Mi a probléma?

Tisztázd a saját határaidat!

Többen ezekben a helyzetekben a főnököt, a kollégákat vagy a céget hibáztatják, szerintük nem hagyják kiteljesedni abban, amit szeret, miközben hihetetlen mennyiségű túlórát dolgozott le ebben az évben is. “Máshol jobb lesz” – mondják maguknak, de mindenhol ugyanaz a jelenség üti fel a fejét. Ez egy hárítás, ami akár éveken keresztül is jelen lehet. 

A valódi ok pedig sokszor saját magunkban rejlik. Visszatérő jelenség, hogy valaki azért nem tud fejlődni karrierje során, mert nem ismeri azt a szót a munkahelyén, hogy:

Nem!

Sok nő beleesik abba a hibába, hogy amikor a felettesük megkéri őket egy olyan feladat elvégzésére, amely alapvetően nem hozzájuk tartozna, elvállalják. 

Félreértés ne essen, egy-egy esettel nincsen probléma – viszont amikor sosem mondunk nemet ilyen kérésekre, könnyen egy hatalmas gödörben találhatjuk magunkat, amelyből nehéz kimászni. Mindeközben kollégáink, akik hasonló munkakörben tevékenykednek, a munkaidő lejárta után azonnal hazamennek, nincsenek a miénkhez hasonló problémáik.

Egyre több feladat, felelősség és munkaóra adódik hozzá szakmai életünkhöz, amelyet mi eredetileg nem szerettünk volna, ez pedig a munkahely-magánélet egyensúlyának felborulását eredményezheti. Ha nem is borul fel ez a harmónia, a kifizetetlen túlórák és a stressz olyan felesleges feszültséget raknak ránk, amelyek az életünk minden részére kihathatnak.

Egyszer csak azt vesszük érte, hogy a legtöbb napot a boldogság helyett negatív hangulattal kezdjük, a fáradtság és a stressz pedig minden nap jelen van életünkben. Pedig ezeket a problémákat, ha belegondolunk, saját magunknak okoztuk. Amikor kiadták számunkra a feladatot, ami egyértelműen nem hozzánk tartozott, el is utasíthattuk volna, viszont nem tettük. 

De hogy mondjunk nemet?

A visszatérő karrieri elakadásokat, a nemet mondásra való képtelenséget nehéz leküzdeni egyedül. Egy karrier coach sokat segít ezeknek a gátaknak a lebontásában, megtanít a nemet mondás művészetére, hogy a nem a saját munkakörünkbe tartozó feladatokat ne érezzük kötelességnek elvállalnunk. 

Olyan megoldások megtalálásában segíthet egy karrier mentor, amelyekre nem is gondoltál volna. Segít megszabni saját határaidat, lépéseket állít fel a fejlődés útján, és segít elkerülni a visszaesést. 

Valósítsd meg álmaidat!

Hiába vagyunk kiemelkedőek szakmánkban, ha úgy érezzük, hogy ez nem a mi hivatásunk. Az életcélunk, álmaink megvalósítása azonban lehet, hogy nem olyan egyszerű. 

Amikor van egy biztos háttér, szakma, amelyben jeleskedünk, és jól meg tudunk élni belőle, nehéz lehet ott hagyni. Azonban az érzés, hogy valami hiányzik, sosem fog elmúlni. Az önmegvalósítás egy nehézkes folyamat lehet, amikor a jelenlegi helyzetben sem élünk rosszul, viszont mégsem az a mi világunk. 

Hiszen ki akarna otthagyni egy biztos szakmát, munkahelyet, vállalkozást a bizonytalanságért cserébe? 

Ez a kétely sok nőt megbénít. Egy visszatartó erő, amely ellenére szívük mégis egy néha teljesen más területhez húz. Lehet, hogy ezt a tevékenységet jelenleg hobbiként végzik, de nem biztosak abban, hogy ebből ki tudnak építeni egy sikeres vállalkozást. 

Amennyiben belevágunk, elkezdjük megvalósítani álmainkat, egy sokkal nagyobb erő fog minket segíteni. Nem kizárólag a pénz, státusz, hírnév fog minket motiválni a folyamat során, hanem egy erősebb belső tűz, aminek végre megadtuk az első szikrát. Ez a szenvedély. 

“Ha egy olyan foglalkozást választasz, amit szeretsz, akkor egy napot sem kell dolgoznod életed során.” Konfuciusz

Amikor szenvedéllyel végezzük munkánkat, nem pedig kötelességből, az egy hatalmas felszabadulást jelenthet számunkra. Végre sikerült megvalósítani önmagunkat. 

De hogy kezdjünk neki, amikor a bukástól való félelem eluralkodik rajtunk? Szeretnénk álmaink munkáját végezni, így pedig kiteljesedni a karrierben, de mi történik, ha mégsem nekünk való? 

Egy karrier coach kiválóan tud segíteni ezekben a helyzetekben is. Segít megtalálni valódi utadat, és végigkísér a folyamaton: ott lesz mögötted a biztonság, miközben elkezded megvalósítani álmaidat és önmagad. A végére pedig eléred a siker és boldogság együttesét. 

Az egyéni konzultáció ereje

Egy elhivatott karrier coach az egyéni konzultációk alkalmával segít leküzdeni a felsorolt, és azokhoz hasonló problémákat, amelyek közéd, és álmaid karrierje közé állnak. 

Harnisfőger Tímea több évtizedes vezetői és több éves felsővezetői tapasztalata során számos hasonló helyzettel találkozott. Célja az, hogy segítsen azoknak a nőknek, akik valahogy elakadtak szakmai életük során. 

Legyen szó akár a jelenlegi karrier során felmerülő, akár visszatérő problémákról, karrierváltásról, interjúra felkészítésről, bármilyen karrierrel kapcsolatos problémával bátran fordulhatsz hozzá!

Indulj el az álmaid karrierje felé vezető úton, vedd fel a kapcsolatot Tímeával!

Oszd meg a cikket:

További bejegyzések