Nem találod a karrieredben a sikerhez vezető térképet? Így vázolhatod fel!

Nem találod a karrieredben a sikerhez vezető térképet? Így vázolhatod fel!

A céljaink, álmaink elérése és a siker hozzájárul ahhoz a boldogsághoz, amit oly sokan keresnek. Az út viszont sokszor nehézkes, buktatókkal teli, emiatt pedig sokan feladják. 

“Hogyan lehet ezeket leküzdeni? Hogyan legyek sikeres? Mi történik akkor, ha még nem kiforrott az, hogy pontosan mi is jelenti számomra a sikert?” Ezeket és hasonló kérdéseket válaszolunk meg mai cikkünkben. 

A cél 

Ahhoz, hogy elindulj a siker felé vezető úton, meg kell találnod az irányt. Honnan tudod, hogy jó irányba haladsz, ha nem tudod, hogy merre is visz az az út? 

Első lépésként gondold át, hogy mi az, ami igazán örömet okoz számodra. Egy tevékenység, amelyet örömmel végzel. Amely során a tér és az idő megszűnik létezni, teljes mértékben a saját elemedben lehetsz. Ez lesz a te hivatásod, célod, melyben ki tudsz teljesedni a későbbiek során. 

Nem baj, ha nem tudsz erre rögtön válaszolni. 

Egy ilyen fontos feladat megtalálásakor nem szabad semmit sem siettetni. Igen, vannak, akiknek ez már korábban, akár egészen fiatal korban teljesen egyértelmű volt.

Nem szabad magadat másokhoz hasonlítani, hogy kinek mikor válik teljesen kristálytisztává az életfeladata. 

Lehetséges, hogy eddig azon az úton jártál, amiről azt hitted, hogy az a Te utad. Most pedig hirtelen világosodott, hogy mégsem. Ilyenkor sem szabad kétségbe esni: újrakezdheted! Minden tapasztalat segít az igazi utad megtalálásában, felkészít a következő lépésre. 

Amennyiben úgy érzed, hogy elakadtál a hivatásod megtalálásában, nem megy egyedül, egy karrier coach segíthet. Szakmai tudásával és rálátásával támogat Számodra tökéletes út megfogalmazásában, megadja Neked azt a térképet és löketet, amire szükséged van!

Vedd a kezedbe az irányítást, találd meg életcélodat és küzdj a sikereidért!

Az út

A siker felé vezető út nem egyenes. Göröngyös, buktatókkal, Grand Canyon mélységű árkokkal és Mount Everest magasságú hegyekkel teli. Winston Churchill kiválóan megfogalmazta a sikert, és az afelé vezető utat: 

“A siker nem más, mint kudarcot kudarcra halmozni, miközben nem veszítjük el lelkesedésünket.”

Ahhoz, hogy az akadályokat a lehető legkönnyebben le tudjuk küzdeni, fejleszti kell magunkat. De mi történik akkor, ha minden készség és képesség adott a siker eléréséhez? Mi tart vissza? Mi az akadály?

Ebben az esetben a hátráltató tényező lehet, hogy pont mi magunk vagyunk. Ez az önszabotázs

Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy vannak-e olyan szokásaink, tulajdonságaink, melyek akadályoznak minket az előrelépésben. 

Maximalizmus

A túlzottan magas elvárások miatt sosem leszünk elégedettek saját magunkkal, hiába végeztünk tökéletes munkát a körülményekhez képest. Emiatt nehezen lépünk túl egy-egy feladaton, mert úgy érezzük, hogy még mindig nem megfelelő a saját elvárásainknak. A perfekcionizmus miatt túl sok időt és energiát pazarolunk egy feladatra.

Halogatás

Az önszabotázs egy tipikus megjelenése az, amikor határidő előtt vagy már után kezdünk neki egy megoldandó feladatnak. Ennek hátterében félelem vagy bizonytalanság is állhat, amelyet nehéz leküzdeni. 

A halogatás akár a kiteljesedésünk útjába is állhat: már tudjuk, hogy hova szeretnénk eljutni, de nem tudjuk, hogy pontosan hogyan. Emiatt inkább a rosszabb, de biztosabb opciót választjuk, amiben nem leljük örömünket. 

Ragaszkodás a komfortzónához

A szakmai siker eléréséhez van, hogy ki kell törnünk a megszokott körökből. Ki kell próbálni olyan utakat, amelyeken még nem jártunk, és bízni az ismeretlenben, mert lehet, hogy pont ez szükséges a fejlődéshez és a sikerhez. 

Önértékelés hiánya

Amikor megdicsérik teljesítményünket, mi pedig egyből elhessegetjük, és nem vállaljuk fel sikereinket, kimondottan önértékelés hiányáról beszélünk. Alábecsüljük saját képességeinket, és elszalasztunk fejlődési lehetőségeket, mert úgy érezzük, hogy nem vagyunk rá képesek. 

Az önszabotázs több formában is megjelenhet életünkben és gátolhatja, hogy elérjük sikereinket. Amennyiben nem tudod, hogy hogyan kell leküzdeni ezeket a gátakat, érdemes egy szakértő segítségét kérni. Ilyen szakértő, karrier coach Harnisfőger Tímea, aki sok éves tapasztalatával és kitűnő meglátásaival segít ügyfeleinek elérni a szakmai sikert és az önmegvalósítást!

Amennyiben úgy érzed, hogy ezek nincsenek jelen életedben, de mégsem tudsz előrébb lépni, érdemes végiggondolni, hogy vannak-e visszatérő problémakörök, konfliktusforrások munkahelytől függetlenül. 

Ebben az esetben nem a munkahelyváltás fogja meghozni a vágyott változást, hiszen ezeket a problémákat magunkkal visszük mindenhova. Ilyenkor az önreflexió gyakorlása segíthet rajtunk, akár egy szakértő segítségével. 

A hozzáállás 

A sikerhez vezető út során kifejezetten fontos a hozzáállás kérdése. Jókedvvel vagy elégedetlenül viszed végbe? 

Akit az elégedetlenség hajt, hiánymotivációból táplálkozik útja során. Nem éli meg az apró sikereket, amelyeket az út során szerez, csak a végcél lebeg a szeme előtt. 

Az, aki jókedvvel, pozitív szemlélettel tekint az útra, örül az apró sikereknek. Minden egyes kis siker megerősítés számára, hogy igen, meg tudja csinálni. 

Mindkét szemléletmód segítségével el tudunk jutni a végső célig, a szakmai sikerhez. Viszont felmerül a kérdés: miért bosszankodsz, amikor nevethetsz is? 

Ugyanolyan eredményeket tudsz elérni pozitív attitűddel, az utat élvezve. A kulcs az elhatározásban, elköteleződésben rejlik. 

Ahhoz, hogy ki tudjunk teljesedni, el kell köteleződjünk saját magunk és céljaink mellett. Másképp nem fogjuk tudni megvalósítani álmainkat és elérni a szakmai sikert, így pedig a boldogságot.

A segítség

Az életcél, hivatás megtalálása és a szakmai siker elérése nem egy egyszerű folyamat. Ebben nagyszerű segítségre tud lenni egy karrier coach, aki szakmai rálátásával olyan megoldásokat tud javasolni számodra, amelyek megváltoztathatják életed. 

Harnisfőger Tímea olyan mentor, aki több évtizedes vezetői és több éves felsővezetői tapasztalattal átérzi a karriered során felmerülő problémákat. 

Karrier coach pályafutása alatt egyéni konzultációk és táborok segítségével számos ügyfelének segített az önmegvalósítás útjára lépni, és fogta a kezüket bizonytalan időszakokban is.

Célja, hogy Téged is elkísérjen ezen az úton! 

Vedd fel vele a kapcsolatot!

Oszd meg a cikket:

További bejegyzések